ZAOCZNE KURSY KWALIFIKACYJNE

w zawodach:

Kursy kwalifikacyjne

TECHNIK ROLNIK

W wyniku kształcenia w Technikum w zawodzie technik rolnik zdobędziesz umiejętności:
  • projektowania procesów technologicznych w gospodarstwie rolnym,
  • sporządzania wniosków o przyznanie funduszy unijnych wspierających rozwój gospodtrarstw rolnych,
  • przygotowania do pracy i obsługi maszyn rolniczych,
  • obsługi instalacji i urządzeń w gospodarstwie rolnym,
  • prowadzenia produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie rolnym zgodnie z zasadami
  • zrównoważonego rolnictwa i Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej,
  • technik rolnik
  • prowadzenia usług agroturystycznych,
  • prowadzenia rachunkowości domowej, kalkulacji i opracowania budżetu domowego,
  • przekształcania gospodarstw w procesie integracji europejskiej,
  • zaplanowania swojej działalności na rynku pracy w formie samozatrudnienia.
Absolwenci mają prawo przystąpienia do egzaminów zewnętrznych tj. matury i egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe organizowanych w szkole. Uczeń ma możliwość uzyskania bezpłatnego prawa jazdy kat. "T" Absolwent Technikum w zawodzie technik rolnik jest przygotowany do pracy w rolnictwie i obsłudze rolnictwa w zakresie: organizowania i prowadzenia własnego gospodarstwa rolnego w zakresie nowoczesnej uprawy roślin, hodowli zwierząt i technicznej obsługi rolnictwa; organizowania agroturystyki na bazie gospodarstw rolnych oraz w obiektach atrakcyjnie położonych; prowadzenia działalności rolniczej zgodnie z zasadami agrobiznesu. Kurs kwalifikacyjny w zawodzie technik rolnik daje również wykształcenie rolnicze, które wymagane jest przy ubieganiu się o dotacje unijne z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa tj. np. w ramach pragramu "Młody rolnik: Ułatwianie startu młodym rolnikom" (więcej informacji na stronie www.arimr.gov.pl ) czy do przechodzenia na renty strukturalne.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

W wyniku kształcenia w Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobędziesz umiejętności:
  • urządzania zakładów gastronomicznych, gospodarstw domowych028
  • posługiwania się sprzętem w laboratorium mikrobiologii żywności
  • żywienia człowieka
  • higieny i ochrony zdrowia
  • ekonomii, marketingu
  • rachunkowości i biurowości, zarządzania firmą
  • dietetyka
  • prowadzenia usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych
Absolwenci mają prawo przystąpienia do egzaminów zewnętrznych tj. matury i egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe organizowanych w szkole. Absolwenci Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdują zatrudnienie w zakładach gastronomicznych (np. pizzeriach) oraz zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego o specjalnościach takich jak:
  • mięsne033
  • zbożowe
  • mleczne
  • owocowo–warzywne
  • jajczarsko–drobiarskie
  • ziemniaczane oraz produkcji cukierniczej
  • piekarsko–ciastkarskie
  • przechowalnictwo produktów spożywczych

Ucząc się zawodu technik usług kosmetycznych zdobywasz dwie kwalifikacje:

  1. Kwalifikacja A62 Wykonywanie zabiegów kosmetycznych ciała, dłoni i stóp
  2. Kwalifikacja A61 Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych twarzy

W czasie kursu A62 nauczysz się:

  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych dłoni, stóp i ciała w tym zabiegów antycellulitowych redukujących tkankę tłuszczową, zabiegów liftingujących, ujędrniających na ciało,
  • technik usuwania nadmiernego owłosienia- depilacji
  • pielęgnowania skóry głowy i włosów,
  • wykonywania zabiegów manicure i pedicure,
  • mediach,
  • masażu ciała.

Perspektywy zatrudnienia:

  • przeprowadzanie diagnozy kosmetycznej,
  • wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych i upiększających,
  • udzielanie porad kosmetycznych,
  • organizowanie i prowadzenie gabinetu kosmetycznego.

Każdą kwalifikację będzie można zakończyć egzaminem.

Kwalifikacja R26 Wykonywanie kompozycji florystycznych

W czasie kursu nauczysz się:

  • stosować zasady tworzenia kompozycji plastycznych i sposoby zagospodarowania przestrzeni przy dekoracji wnętrz,
  • wykonywać projekty dekoracji roślinnych,
  • pielęgnować kwiaty cięte i doniczkowe,
  • przygotowywać materiał roślinny, susz i sztuczne rośliny do wykonywania dekoracji,
  • stosować rośliny cięte do tworzenia bukietów i kompozycji w koszach, wazonach i innych naczyniach,
  • wykonywać dekoracje z materiałów stosowanych we florystyce,
  • tworzyć kompozycje roślinno-dekoracyjne na różne potrzeby,
  • stylizować wnętrza hoteli, biur, sklepów, rezydencji, kościołów, mieszkań, stoisk targowych itp. stosując rośliny ozdobne cięte i doniczkowe,
  • utrwalać rośliny różnymi metodami,
  • dbać o wizualną oprawę uroczystości m.in. ślubów, wesel, pogrzebów, jubileuszów, konferencji,
  • przygotowywać wystawy roślinne,

Perspektywy zatrudnienia:

  • kwiaciarnie
  • firmy zajmujące się obsługą uroczystości
  • biura architektoniczne przy projektowaniu dekoracji roślinnych w obiektach
  • agencje reklamowe
  • jako osoba prywatnie świadcząca usługi w zakresie aranżacji wnętrz dekoracjami roślinnymi i urządzania ogrodów

Każdą kwalifikację będzie można zakończyć egzaminem

Kwalifikacja A68 Obsługa klienta w jednostkach administracji

W czasie kursu nauczysz się:

  • interpretować i stosować przepisy prawa, korzystać ze swoich praw, załatwiać indywidualne sprawy administracyjne,
  • przygotowywać projekty umów cywilnoprawnych i innych dokumentów, przygotowywać projekty aktów normatywnych i administracyjnych właściwych dla urzędu,
  • gromadzić i wykorzystywać informacje niezbędne w procesach decyzyjnych, interpretować podstawowe pojęcia i zjawiska ekonomiczne, opisać istotę funkcjonowania administracji publicznej: rządowej i samorządowej,
  • określać zasady organizacji i zarządzania podmiotów gospodarczych,
  • posługiwać się metodami analizy ekonomicznej i finansowo-księgowej, posługiwać się dokumentacją księgową
  • wykorzystywać ewidencję finansowo-księgowa w odniesieniu do jednostek i zakładów budżetowych oraz przedsiębiorstw,
  • organizować pracę własną i w zespołach, samodzielnie podejmować decyzje, kompetentnie przyjmować i załatwiać interesantów,
  • stosować zasady obiegu informacji w urzędach administracji publicznej i przedsiębiorstwach; prawidłowo przyjmować, segregować i klasyfikować dokumenty,
  • prawidłowo przechowywać akta zgodnie z obowiązującymi przepisami, prowadzić korespondencję, redagować teksty i ich syntezy (sprawozdania, protokoły, notatki służbowe itp.),
  • przygotowywać narady, zebrania, konferencje, sesje itp., wykorzystywać i obsługiwać nowoczesne urządzenia techniki i łączności biurowej,
  • sporządzać harmonogramy prac, szacować ich czasochłonność oraz analizować koszty,

Perspektywy zatrudnienia:.

  • w jednostkach samorządu terytorialnego - w urzędach marszałkowskich, urzędach powiatowych, miejskich, gminnych, w jednostkach organizacyjnych gminy;
  • w samorządach zawodowych i gospodarczych;
  • w przedsiębiorstwach; organach organizacji społecznych i zakładach usługowych na stanowiskach nie wymagających innych, specjalistycznych kwalifikacji.

Każdą kwalifikację będzie można zakończyć egzaminem

Zajęcia będą odbywały się wg harmonogramu zjazdów w piątki od godziny 15:00 i w soboty od godziny 8:00.

Nabór trwa!!!

 

Regulamin naboru do szkół dla dorosłych oraz kwalifikacyjne kursy zawodowe w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Juliusza Poniatowskiego w Czarnocinie  – POBIERZ